Instruktorzy

Wszyscy mają duże doświadczenie w szkoleniu i wychowywaniu psów, różnych pod względem użytkowości.

Gabriela Prus jest mieszkanką Łodzi. Tutaj powstała filia Fundacji (od końca 2008, filia w Łodzi nie istnieje).

Magdalena Nowicka i Paweł Zieliński mieszkają w Poznaniu.

Wioleta Gawłowska w Szczecinie.

Praca instruktorów polega na opiece nad psami przebywającymi w rodzinach zastępczych, a dokładniej pomocy w wychowywaniu i ich szkoleniu w tych rodzinach. W momencie gdy psy (w wieku ok. 1.5 roku) opuszczą rodziny, instruktorzy zajmą się ich szkoleniem, zgodnie z potrzebami osób niewidomych. Do tego czasu przejdą kursy doszkalające min. Orientacji przestrzennej, kursy w szkole na Słowacji (Vicvikova Skola Pre Vodiacich Psov UNSS).

Dzięki życzliwości instruktorów ze szkoły na Słowacji, instruktorzy z Fundacji mogą korzystać z ich wieloletnich doświadczeń. Instruktorka Ivana Balazowa pomaga w rozwiązywaniu wszystkich problemów podczas szkolenia psów przewodników. W lutym 2004 roku Ivana Balazova odwiedziła Poznań i Łódź. Oceniła przydatność do dalszego szkolenia najstarszych, pierwszych kandydatów na przewodnika: Nila i Nelsona w Poznaniu,Jantara w Łodzi. Poddana została ocenie psychika psów, posłuszeństwo, zachowanie w różnych warunkach. W Poznaniu Nil i Nelson przechodzili testy na Dworcu Głównym. Pod opieką wolontariuszy psy wchodziły do pociągu, autobusu, poruszały się po peronach, przejściach podziemnych, jeździły windą. Jantar w Łodzi oceniony został pod względem psychicznym, posłuszeństwa i zachowania w środowisku miejskim (jest on parę miesięcy młodszy od psów z Poznania).

Lista instruktorów

Magdalena Nowicka
Instruktor
Paweł Zieliński
Instruktor - współpraca do 31.08.2016
Ewa Podgórni
Młodszy Instruktor
Joanna Leszczyńska
Trener
Gabriela Prus
współpraca do końca 2008
Wioleta Gawłowska
współpraca do 02.2010
Zobacz wszystkich instruktorów

Legitymacja instruktora

Każdy z naszych instruktorów posiada legitymację potwierdzającą jego kompetencje.
Zobacz legitymację