Lista instruktorów

Od czerwca 2010 współpracę z Fundacją rozpoczęła Joanna Leszczyńska z Poznania.Pod opieką Pawła Zielińskiego szkoli swojego pierwszego psa Mike'a.

Od lutego 2010 została zlikwidowana filia w Szczecinie

W lutym 2009 Fundacja nawiązała współpracę z Ewą Podgórni, z Poznania. Pod opieką Magdy Nowickiej, Ewa Podgórni przygotowuje do egzaminu suczkę Joy.

Fundacja Na Rzecz Osób Niewidomych Labrador-Pies Przewodnik, nawiązała współpracę z:

• Magdaleną Nowicką - instruktorem,
  • Pawłem Zielińskim - instruktorem (www.pawelzielinski.pl), współpraca do 31.08.2016.
  • Gabrielą Prus (do końca 2008),
  • Ewą Podgórni - trenerem,
  • Wioleta Gawłowską (od 2005 roku, w momencie gdy powstała filia w Szczecinie do lutego 2010)
  • Joanną Leszczyńską - trenerem
Magdalena Nowicka
Instruktor
Paweł Zieliński
Instruktor - współpraca do 31.08.2016
Ewa Podgórni
Młodszy Instruktor
Joanna Leszczyńska
Trener
Gabriela Prus
współpraca do końca 2008
Wioleta Gawłowska
współpraca do 02.2010

Wszyscy mają duże doświadczenie w szkoleniu i wychowywaniu psów, różnych pod względem użytkowości. Gabriela Prus jest mieszkanką Łodzi. Tutaj powstała filia Fundacji (od końca 2008, filia w Łodzi nie istnieje). Magdalena Nowicka i Paweł Zieliński mieszkają w Poznaniu. Wioleta Gawłowska w Szczecinie. Praca instruktorów polega na opiece nad psami przebywającymi w rodzinach zastępczych, a dokładniej pomocy w wychowywaniu i ich szkoleniu w tych rodzinach. W momencie gdy psy (w wieku ok. 1.5 roku) opuszczą rodziny, instruktorzy zajmą się ich szkoleniem, zgodnie z potrzebami osób niewidomych.
Do tego czasu przejdą kursy doszkalające min. Orientacji przestrzennej, kursy w szkole na Słowacji (Vicvikova Skola Pre Vodiacich Psov UNSS).

Dzięki życzliwości instruktorów ze szkoły na Słowacji, instruktorzy z Fundacji mogą korzystać z ich wieloletnich doświadczeń. Instruktorka Ivana Balazowa pomaga w rozwiązywaniu wszystkich problemów podczas szkolenia psów przewodników. W lutym 2004 roku Ivana Balazova odwiedziła Poznań i Łódź. Oceniła przydatność do dalszego szkolenia najstarszych, pierwszych kandydatów na przewodnika: Nila i Nelsona w Poznaniu,Jantara w Łodzi. Poddana została ocenie psychika psów, posłuszeństwo, zachowanie w różnych warunkach. W Poznaniu Nil i Nelson przechodzili testy na Dworcu Głównym. Pod opieką wolontariuszy psy wchodziły do pociągu, autobusu, poruszały się po peronach, przejściach podziemnych, jeździły windą. Jantar w Łodzi oceniony został pod względem psychicznym, posłuszeństwa i zachowania w środowisku miejskim (jest on parę miesięcy młodszy od psów z Poznania).

Instruktorzy otrzymali specjalne legitymacje poświadczające ich pracę dla Fundacji.