• Slider4
  • Slider

Lista wolontariuszy

2017

W maju 2017 z Martyną Głuszak i Pawłem Banasiem zamieszkała JOKOHAMA Bellus (Juka).

W maju 2017 u Mikołaja i Katarzyny Grzeszkowiak pojawiła się ZITHA Kociokwik (Heca). Zakup Hecy oraz jej wyżywienie sponsoruje DPD. Jest to drugi szczeniak wychowywany przez tę rodzinę.Starsza wychowanka Granda już rozpoczęła szkolenie specjalistyczne.

2016

W kwietniu-maju 2016 Fundacja zakupiła 8 szczeniąt, z których 6 finansowanych jest przez PFRON, w ramach projektu " Labrador dla Niewidomego 2016-2018.

Są to Rita u p. Adama Drzewieckiego, Melba u p. Andrzeja Kegel, Beza u p. Katarzyny Wołyniak, Dafne u p. Marka Wawrzyniaka, Lily u p. Joanny Kosmal Smoląg, Granda u p. Mikołaja Grzeszkowiaka, Gabi u p. Magdaleny Kępy, Grafi u p. Katarzyny Tomczak.

2015

- Październik 2015 - HARVEST MOON SANDI Tęczowy Gaj (Sandi)-darowizna od Joanny Kuli Hodowla Tęczowy Gaj, zamieszkała z Danielem Mendalka i Agatą Drzewucką

- Wrzesień 2015 - Dosso Bellus Poland (Ozzie) zamieszkała z Natalia Wojciechowską i Przemysłąwem Falenskim"

- Sierpień 2015 -

• GWEN Tęczowy Gaj -zmieniła rodzinę i opiekę nad nią sprawuje Katarzyna Tomczak
  • czarna suczka DŻUBA (Kiko)  Bellus Poland zamieszkała z Ewą Dominiak i Michałem Leszczyńskim, a następnie u Aleksandry i Przemysława Zenowicz
  • czarną suczką DŻIBUTI (Mia) Bellus Poland zaopiekowała się Katarzyna Łopata

- Lipiec 2015 - biszkoptowa GWEN Tęczowy Gaj (Carmen) zamieszkała w rodzinie p. Jerzego i Rozalii Nowaków. Jest to kolejny szczeniak podarowany przez p. Joannę Kulę prowadzącą Hodowlę Tęczowy Gaj"

- Kwiecień 2015 -Arya zmieniła swoją opiekunkę i zamieszkała z p. Ewa Dominiak

- Styczeń 2015 - Karolina Szpera, wolontariuszka z Krakowa zaangażowała się w pomoc naszym klientom mieszkającym w Krakowie

2014

22 sierpnia 2014 czarna suczka Arya (TENERA Bellus) zamieszkała z rodziną p. Marty Zalesińskiej.

W czerwcu 2014 Fundacja otrzymała środki finansowe z PFRONu w ramach Programu "Labrador dla Niewidomego".

Dzięki temu programowi mogliśmy zakupić 5 szczeniąt, pokryć ich koszty utrzymania i wychowania. Umieszczone zostały w rodzinach wolontariuszy. Bazyl zamieszkał u p. Joanny Moder, Lucky up. Marii Schiller, Jeager u p. Jakuba Jańca, Bruno u p. Szymona Bednarza, Homer u p. Heleny Wojcieszak ze szczecińskiego Stowarzyszenia Po To Jestem. Stowarzyszenie oraz Fundacja Labrador Pies Przewodnik nawiązały współpracę w ramach której obie organizacje będą współdziałały w zakresie szkolenia psów przewodników.

Program "Labrador dla Niewidomego" obejmuje również szkolenie specjalistyczne trzech kolejnych psów przewodników.

2012

3 czarne suczki i 2 biszkoptowe pieski zamieszkały z rodzinami wolontariuszy z Poznania.Szczenięta pochodzą od fundacyjnej suki hodowlanej Ghany Bellus Nasza Obsesja.
Odchowała je wolontariuszka Małgorzata Dąbrowska z Ostrowa Wlkp.
Urwis zamieszkał w rodzinie p.Krzysztofa Hernika, Ursus u p.Pawła Szczuki, Umba u p.Marii Schiller, Ulka u p.Bogusławy Kosteckiej, Umma w rodzinie p.Elżbiety Antoszewskiej.

Koncert charytatywny dla Fundacji - 17 luty 2012r. Zarząd Fundacji pragnie serdecznie podziękować wszystkim wolontariuszom, którzy zaangażowali się w organizację koncertu:

• Joannie Leszczyńskiej,
  • Darkowi Orczykowi,
  • Agacie Cieśli,
  • Kindze Cieśli,
  • Janowi Semmlerowi,
  • Tomaszowi Marciniakowi - dokumentacja fotograficzna,
  • Marcinowi Siekierskiemu,
  • Magdalenie Krzewińskiej,
  • Pawłowi Grzybkowskiemu,
  • Marcie Leszczyńskiej,
  • Agacie Biernaczyk,
  • Klaudii Nowickiej.

Mamy nadzieję, że w przyszłym roku spotkamy się ponownie podczas organizacji kolejnego koncertu.

2011

W grudniu 2011 Senegal Bellus (Dakar) zamieszkał z Miłoszem Melniczkiem i Krzysztofem Berendtem.

3 sierpnia 2011 z Davidem Morehouse i Weroniką Piechocką zamieszkała ASAHI Bellus(Mel). Jej miotową siostrą ARMENIĄ Bellus zaopiekowała się Ewa Cieślik."

Styczniu 2011 w rodzinach wolontariuszy z Poznania zamieszkało 7czarnych szczeniąt (6 suczek i 1 piesek). Szczeniaki urodziła fundacyjnasuczka Ghana Bellus Nasza Obsesja. Opiekunami zostali:Łukasz Waszak (Wanilia),Janusz Nowak (Wera), Marek Misiek(Wiki),Magdalena Zubrycka (Wiosna), Maria Schiller (Wenecja),Mateusz Michalak(Werona), Dariusz Orczyk (Windsor)

2010

W maju 2010, czarne pieski Graffiti (Grafi) i Gladiator (Dante), zamieszkały u rodzin z Poznania. Grafi jest pod opieką Dawida Zeidlera, Dante pod opieką Agaty Cieśli i Dariusza Orczyka. Obydwa pieski zakupione zostały z pieniędzy uzbieranych na portalu www.szkla.com. Na stronie(labrador.szkla.com), można na bieżąco śledzić ich rozwój.

W lutym 2010 zakupiony został kolejny szczeniak-biszkoptowy Mike. Zaopiekowała sie nim Agnieszka Nowakowska z Poznania." Drugi szczeniak z tej samej Hodowli -Dolbia, został przekazany Fundacji jako darowizna. Jest to czarna suczka Zoja, zamieszkała u Diany Merczyńskiej.

2009

Na początku września 2009 w rodzinach wolontariuszy z Poznania i Szczecina zamieszkały kolejne, tym razem czarne pieski.W Poznaniu: Kongo w rodzinie p. Pawła Szczuki, Keja u p. Katarzyzny Benki, Kolumbia u p.Jolanty Tumach.W Szczecinie Katanga u p.Diany Cichockiej.

W maju 2009 w rodzinach poznańskich wolontariuszy zamieszkały Viva i Umma. Vivą (Kiarą)opiekuje się p.Magdalena Ludwiczak. Zakupiła ją dla Fundacji Agencja Reklamowa Zero,2.Jest to już drugi szczeniak sponsorowany przez tę Agencję.
Umma (Puma) zamieszkała w rodzinie p. Mirosławy Ciemniejewskiej.

2008

27 grudnia 2008 do rodziny p. Renaty Geisheimer w Szczecinie pojechał biszkoptowy piesek Suez. Rodzinami w Szczecinie opiekuje sie instruktorka Wioleta Gawłowska.Sponsorem Sueza jest

Zero,2 Agencja Reklamowa
ul. Śniadeckich 12A
60-774 Poznań
www.zero2.pl
www.zero2sport.pl

W październiku 2008 zamieszkały w rodzinach z Poznania, szczenięta z hodowli Fundacji Labrador.Biszkoptowa suczka Zara u p.Lidii Rucińskiej, biszkoptowy piesek Zacharo u p.Ireneusza Bednorza, oraz czarna suczka Zambezi u p. Marka Templewicza.Dzięki wolontariuszom zdobędą podstawy posłuszeństwa, zapoznają się z ruchem miejskim,przejdą socjalizację. Instruktorzy z Fundacji będą opiekować się rodzinami i pomogą rozwiązać wszelkie problemy wychowawcze.
Jest to pierwszy miot Ghany.

W czerwcu 2008 Ghana-fundacyjna suka hodowlana(dotychczasowi opiekunowie to rodzina p. Michalaków z Poznania), zmieniła swoich opiekunów. Zamieszkała z Małgorzatą Dąbrowską z Ostrowa Wlkp. Spodziewamy się narodzin szczeniąt na początku sierpnia.
Jest to pierwszy miot Ghany.

14 lutego 2008 do kandydatów na psa przewodnika dołaczyła czarna suczka Joy (Dolbia Rumble`s Joy). Opiekunką jej została Izabela Besztocha z Poznania.

2007

W sierpniu 2007 Fundacja otrzymała jako darowiznę 2 czarne szczęnieta suczkę Keischę i pieska Ganimedesa (Ramzesa). Keischa zamieszkała z p. Teresą Sekułą w Szczecinie, a Ramzes w Poznaniu z p.Marta Sznek.

W ostatnicm tygodniu lipca 2007 w rodzinach z Poznania zamieszkały: piesek Frodo i suczka Frida. Opiekunem Froda została Agnieszka Adamczak, a Fridy Mirosław Wrzesiński. Pieski będą poznawały ruch miejski, środowisko i będą wychowywane przez wolontariuszy aż osiagną wiek około 1 roku.

2006

W końcu października 2006 biszkoptowy Eddie i czarna Brendy zamieszkały w nowych domach. Eddie u Anety Leporowskiej w Poznaniu, Brendy u p. Namiotków w Szczecinie.

Podczas spotkania w Starym Browarze w Poznaniu (25 października 2006) i prezentacji programu "Pomóżmy razem", przekazane zostały dla Fundacji 2 pieski. Zakup szczeniąt sponsorował Kimberly -Clark producent marki Velvet. Jeden z nich Jive zamieszkał z Agnieszką Urbańską wolontariuszką z Poznania, drugi o imieniu Baster, pojechał do Szczecina. Wychowaniem i opieką nad nim zajmie się rodzina p. Mikołaja Napieraja.

W kwietniu 2006 Coffee została przeniesiona z Poznania do Sczecina i zamieszkała u p. Teresy Sekuły.

Luty 2006. Do grona kandydatów na psy przewodniki dołączył Feliks (opiekun p.Radosław Jędrzejczak), Gambia (opiekunka p.Katarzyna Kasatkin) oraz suka hodowlana Ghana (opiekun p. Michał Chciuk). Wszystkie trzy szczenięta pozostały w Poznaniu.

2005

W listopadzie 2005 zakupione zostały dwa kolejne szczenięta Cejlon i Coffee. Cejlon (ze względu na swój temperament nazwany przez opiekunów Sajgonem) zamieszkał z rodziną p. Bajbaków z Poznania. Coffeee zamieszkała z p. Moniką Zalewska i jej pięknymi kotami.

Październik 2005. Wiki, czekoladowa suczka zakupiona przez Fundację znalazła swoj tymczasowy dom w rodzinie p. Ewy Berdyszak z Poznania.

W sierpniu 2005 p. Magdalena Lubbe z Poznania ofiarowała na rzecz Fundacji suczkę Rozalkę. Rozalka zamieszkała z p.Emilią Śliwczyńską w Poznaniu.

W maju 2005 Niwa pojechała do Łodzi. Jej opiekunem została p.Joanna Chołdyk-Hasiura z rodziną.

W maju 2005 do Szczecina pojechał Norek. W Poznaniu wychowywała go p.Agnieszka Skrzypiec. W Szczecinie zamieszkał z rodziną p. Magdaleny Łysakowskiej. Od tego momentu rozpoczął się nowy etap w jego życiu. Teraz pod kierunkiem instruktorki Wiolety Gawłowskiej będzie uczył się jak pomagać osobie niewidomej.

W marcu 2005 roku zakupione zostały kolejne szczenięta Yuma i Yukon.

12 lutego 2005. Do Łodzi pojechały 2 kolejne psy-biszkoptowe. Tanken zamieszkał u Państwa Milczak, Tobby u Państwa Pomykalskich.

15 stycznia 2005. Do Szczecina przyjeżdżają dwie suczki: Issuna (czarna) i Iravadi( biszkoptowa).

Pierwszą z nich zaopiekuje się Mikołaj Napieraj z rodziną, drugą Colton E. Butler.

2004

Wrzesień 2004. Do grona kandydatów na psa przewodnika dołączyła Panda. Zamieszkała z Tomaszem Fibichem (Poznań).

W sierpniu 2004 zakupione zostały kolejne suczki Queen i Rosita.
Opiekunem pierwszej jest Barbara Wiaranowska, drugiej Justyna Kuźniak z Poznania.

W lipcu 2004 grono przyszłych psów przewodnikow powiększyło się o dwa psy: Norka, ktorego opiekunem została Agnieszka Skrzypiec z Poznania (poprzedno zajmowała się Nelsonem). Czekoladowy pies Fred został oddany pod opiekę rodziny Elżbiety Kunert z Poznania.

W dniu 31 maja 2004 Fundacja na rzecz Osób Niewidomych Labrador Pies Przewodnik, posiadała w Poznaniu 3 psy w rodzinach wolontariuszy, w Łodzi 2. W Łodzi ponad to wychowywana i szkolona jest fundacyjna suka hodowlana.

Joanna Szorcz i jej rodzina zaopiekują się suczką Nivą z hodowli Górska Fantazja. Jest to darowizna od Beaty Radomskiej. Umowa podpisana została 10 maja 2004.

W marcu 2004 podpisana została umowa o opiekę wolontaryjną z Anną Mazurkiewicz Szczyszek z Poznania. W jej rodzinie wychowywać się będzie i poznawać świat suczka Kama z hodowli Kociokwik. Zakupił ją dla fundacji Łukasz Trojnarski z Poznania.

W dniu 6 marca 2004 Nil-pies z Poznania, zmienił swoich opiekunów (dotychczas opiekowała się nim Wiesława Kukucka) i został przeniesiony do Łodzi.
Jego nową rodziną została rodzina Bogumiły Feret.

2003

Pod koniec roku 2003 na zasadach hodowlanych została przyjęta do "grona psów fundacyjnych" suczka Ira Górska Fantazja.
Opiekę nad nią sprawuje instruktor Gabriela Prus. Suczka ta będzie suką hodowlaną, dodatkowo szkoloną jako pies przewodnik.

Kolejną rodziną, która zajęła się fundacyjnym psem Jantarem Górska Fantazja jest rodzina Angielki Skipor-Repetowskiej z Łodzi.W dniu 21.11.2003 podpisana została umowa o sprawowanie opieki wolontaryjnej.

Fundacja na rzecz Osób Niewidomych Labrador Pies Przewodnik prowadzi swoją działalność w dwóch miastach: w Poznaniu i w Łodzi. W związku z tym na terenie tych miast poszukiwane są rodziny wolontariuszy.

W dniu 20.07.2003 podpisana została umowa o sprawowanie opieki wolontaryjnej z Wiesławą Kukucką z Poznania. Zaopiekuje się ona psem Nilem z Hodowli Bellus. Drugą rodziną, z którą w dniu 24.07.2003 Fundacja podpisała umowę, jest rodzina Agnieszki Skrzypiec z Poznania. Dostała ona pod opiekę psa o imieniu Nelson, również z Hodowli Bellus.

Psy będą przebywać w tych rodzinach do osiągnięcia wieku około 18 miesięcy. W tym czasie odwiedzać je będą instruktorzy, pod okiem, których szczenięta zdobędą konieczne dla psa przewodnika umiejętności. Jest to pierwszy etap szkolenia. Po nim nastąpi drugi, bardziej specjalistyczny, przeprowadzany już przez instruktorów, zatrudnionych przez Fundację.

Fundacja na rzecz Osób Niewidomych Labrador-Pies Przewodnik przekazała już dwa pierwsze szczenięta rasy labrador retriever, rodzinom zastępczym.

Fundacja rozpoczęła akcję: zostań przyjacielem Fundacji.
Celem tej działalności jest umożliwienie wstępu opiekunom psów przewodników, a w przyszłości osobom niewidomym, do sklepów, instytucji, banków itp. W miejscach przychylnych tej idei przyklejane są specjalne nalepki.

Akcję tę propagują wolontariuszki z Poznania:

• Barbara Drożdżal,
  • Katarzyna Swosińska.

Fundację można wspierać w rożny sposób:

• Beata Kolek z Warszawy zajmuje sie kontaktami zagranicznymi oraz tłumaczeniem tekstów na język angielski
  • Beata Wajs z Poznania uczestniczy w imprezach organizowanych przez Fundację, zajmuje się sprzedażą kalendarzy, pomaga w pracach biurowych
  • Iza Maziarz ze Szczecina od początku istnienia Fundacji pomaga w sprzedaży kalendarzy-cegiełek,
  • Krzysztof Brzeziński z Poznania pomaga w działaniach marketingowych.

Wolontariusze pracujący dla Fundacji otrzymują legitymacje wolontariusza, którymi mogą okazać się w razie zaistnienia wymagających tego okoliczności.