Argo

Czarny labrador, przywieziony dla p.Mariusza ze Słowacji. Szkolony przez instruktora Pawła Zielińskiego. Przekazany Mariuszowi Koczorowskiemu z Poznania 4 marca 2006.

„Pies przewodnik jako doskonały środek rehabilitacji osoby niepełnosprawnej wzrokowo.

Jestem osobą niewidomą od ponad dwudziestu lat i dużo przemieszczam się po mieście. Jest to związane z aktywnością zawodową. Do niedawna poruszałem się po mieście tylko przy pomocy laski, co od czasu do czasu bywało kolizyjne; tzn., że wpadałem na różnego rodzaju przeszkody np..: kosze na śmieci, słupy, znaki drogowe, reklamy. Dwa lub trzy razy zdarzyło mi się wpaść do rowów, co było bardzo bolesne.

Dwa miesiące temu wszystko się zmieniło dzięki fundacji „Labrador Pies Przewodnik”, od której dostałem Labradora Argo. Argo jest doskonale wyszkolonym przewodnikiem. Odtąd poruszam się bardziej pewnie i właściwie nie ma już takich sytuacji jak wcześniej. Pies pomaga mi wsiąść do autobusu, wskazuje schody, drzwi, krawężniki. Również prowadząc mnie stara się omijać wszelkie przeszkody, jakie znajdują się na naszej drodze. Argo to nie tylko mój przewodnik, ale również świetny przyjaciel. Doskonale odczuwa mój nastrój.

Trzeba też zaznaczyć, że posiadanie takiego pieska to nie tylko przyjemność, ale też obowiązki. O psa przewodnika należy dbać jak o własne dziecko. Musi być zdrowy aby nam służyć. Bardzo ważne jest aby osoba niewidoma i pies przewodnik nauczyli się nawzajem rozumieć. Argo to mój pierwszy pies w życiu, więc musiałem włożyć dużo wysiłku, aby mu do końca zaufać. Jestem bardzo szczęśliwy, że posiadam Argo i niezamieniłbym go na jakikolwiek sprzęt rehabilitacyjny.”

Mariusz Koczorowski

Argo od 13.06.2013 jest na emeryturze.