Tanker

W dniu 22 kwietnia 2007 egzamin zdał biszkoptowy pies Tanker. Tanker wyszkolony został przez Gabrielę Prus-instruktorkę z Łodzi.
Będzie pomagał p. Janowi Zdebowi z Opola. Egzamin przeprowadzony został przez instruktorkę ze Słowacji Ivanę Balazovą.

Obejmował jak zwykle: prowadzenie po znanej psu tarsie, trasie nieznanej i elementy posłuszeństwa. Gabriela Prus założone miała gogle (nic nie widziała), a Tanker musiał ją bezpiecznie poprowadzić. Wszystkie wyszkolone dotychczas przez Fundację psy, chodziły po lewej stronie. Na życzenie p. Zdeba, Tanker bedzie chodził po prawej (wymagało to specjalnego szkolenia).

Pan Jan Zdeb jest mieszkańcem Opola. Obecnie posiada psa przewodnika, który z racji wieku nie może juz pracować. Stacił całkowicie wzrok w 1993 roku. Nie posiada nawet poczucia światła. Jest rencistą, ale prowadzi bardzo aktywny tryb zycia. Dziennie przemierza nawet 10 km, ma bardzo dobrą orientację przestrzenną. Dotychczas wszędzie chodził z psem przewodnikiem. Pragnie utrzymać swoją aktywność i niezależność. Zanim utracił wzrok był instruktorem szkolenia kierowców.