Dzięki programowi „Pomóżmy razem” Organizacje szkolące psy dla osób najbardziej potrzebujących otrzymały pierwsze szczeniaki labradora

2006-10-25

25. października 2006r. w Starym Browarze w Poznaniu odbyło się spotkanie prasowe, prezentujące ogólnopolski program „Pomóżmy razem”, podczas którego producent marki Velvet przekazał Fundacji na rzecz Osób Niewidomych Labrador Pies Przewodnik, Fundacji Przyjaźni Ludzi i Zwierząt CZE-NE-KA oraz Grupie Ratownictwa Specjalistycznego OSP Łódź sześć szczeniaków labradora. Podczas spotkania uczestnicy dowiedzieli się o idei programu „Pomóżmy razem”, którą jest wspieranie organizacji szkolących psy do pracy z osobami najbardziej potrzebującymi, a także usłyszeli wiele ciekawych informacji na temat pracy psa terapeuty, ratownika oraz przewodnika. Dodatkowo osoba prowadząca - Pani Katarzyna Dowbor - zaapelowała do zgromadzonych dziennikarzy o propagowanie zmiany mentalności wśród ludzi, którzy nie wpuszczają osób z psami asystującymi do szpitali, urzędów czy sklepów.

Spotkanie odbyło się w poznańskim Starym Browarze, ponieważ jak mówi Pani Dominika Kulczyk- Lubomirska jest to jedno z nielicznych miejsc, które już od wielu lat ma otwarte drzwi dla osób niepełnosprawnych, którym pomaga pies.

Podczas spotkania wypowiadały się także osoby, które na co dzień obcują z psami, m.in. dr Paweł Zaplatka ze Szpitala w Dziekanowie Leśnym, od kilku lat „zatrudniający” na swoim oddziale psich terapeutów. Jak mówi dr Zapłatka, dzięki zaangażowaniu w terapię psów, osoby mające problem z werbalizacją otwierają się na wszelkie kontakty społeczne - Wiadomo, że pies nie nosi białego fartucha, nie robi zastrzyków - dzieci wiedzą, że mogą mu zaufać, a on nie zrobi im krzywdy. Dlatego nam lekarzom, dzięki psom łatwiej jest nawiązać kontakt z dzieckiem i uzyskać od niego wiele ważnych informacji. Na spotkaniu obecni byli również instruktorzy, którzy opowiedzieli o długim i kosztownym procesie szkolenia psów do pomocy najbardziej potrzebującym, a także osoby, którym psy ułatwiają życie, m.in. Magda Rutkowska z Łodzi, która od 1,5 roku posiada Nelsona, czy Mariusz Koczorowski z Poznania, któremu od kwietnia br. towarzyszy labrador Argo. Oboje zgodnie twierdzą, że dzięki swoim przewodnikom mają poczucie bezpieczeństwa w codziennym życiu.

Jednym z elementów spotkania było uroczyste wręczenie przez przedstawicieli firmy Kimberly-Clark, producenta marki Velvet pierwszych szczeniaków labradora oraz środki na ich utrzymanie i szkolenie, by mogły pomagać najbardziej potrzebującym. Fundusze na zakup szczeniaków zostały uzyskane z dotychczasowej sprzedaży produktów higienicznych z logo programu, na którym widnieje pies rasy labrador. Odkąd biszkoptowy piesek labrador stał się ikoną marki Velvet zdaliśmy sobie sprawę, że nasz „ambasador” jest przedstawicielem wyjątkowej rasy, która dzięki swoim cechom charakteru bardzo chętnie i w różnych, często skrajnych sytuacjach niesie pomoc najbardziej potrzebującym. Mamy nadzieję, że na sześciu labradorach się nie skończy, wierzymy, że z roku na rok będzie ich coraz więcej - powiedział Piotr Nagalski, z firmy Kimberly-Clark

Dzięki przeprowadzonym przez przedstawicieli organizacji pokazom, wszyscy mogli zobaczyć, w jaki sposób pies ratownik niesie pomoc tym, których życie jest zagrożone przez różnego rodzaju katastrofy, a pies przewodnik wspiera osoby niewidome w ich najeżonej przeszkodami codzienności.

Zdjęcia ze spotkania umieszczone zostana w galerii.