Fundacja podczas Wielkiej Orkiestry w Szczecinie

2009-02-08

Z wielką przyjemnością informujemy, że tegoroczna Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy zagrała po raz drugi w Szczecinie z labradorami Fundacji . W tym roku byliśmy już bardziej rozpoznawalni, a psy budziły większe zainteresowanie. Wzorem ubiegłego roku Wioletta Gawłowska - nasza „szefowa” i treserka w jednym - wprowadziła psy wraz z opiekunami na główną scenę w największym centrum handlowym Szczecina - GALAXY. Każdy opiekun miał możliwość wypowiedzenia się na temat Fundacji, pracy z psami, potrzeb w trudnym okresie szkolenia, itp. Na scenie rolę gwiazd odegrały: Brendy, Coffee, Trini i Rock. Po części „artystycznej” przyszła kolej na wejście między ludzi. Wszyscy - niezależnie od wieku - byli oczywiście zainteresowani głaskaniem (wyjątek stanowiła Coffee jako przewodniczka niewidomego Arka). Dzięki temu w orkiestrowej puszce przybyło trochę datków. Rozdaliśmy bardzo dużo ulotek z dodatkową informacją na temat 1%. Wielu przejawiało spore zainteresowanie samą działalnością Fundacji, jej celami, sposobem pozyskiwania szczeniąt i pracą rodzin zastępczych. Ogromną pracę wykonała Wioletta, na której ciążyły odpowiedzi na wszystkie fachowe pytania. Z mniej fachowymi sami dawaliśmy sobie nieźle radę. W tym miejscu chcemy bardzo podziękować właścicielowi: firmie ECHO INWESTMENT z Kielc oraz Pani Dyrektor Centrum Handlowego GALAXY Joannie Dybowskiej za okazaną życzliwość i umożliwienie wejścia z psami-przewodnikami na teren Centrum, szefowi sztabu w GALAXY Sławkowi Andrzejewskiemu i prowadzącemu imprezę Robertowi Abelite za świetną prezentację Fundacji ze sceny podczas „występu” naszych labradorów. Mamy nadzieję, że okazane przez Dyrekcję Centrum Handlowego zrozumienie dla działalności Fundacji i pracy psów-przewodników przełoży się na życie codzienne zarówno niewidomych z czworonożnymi przewodnikami, jak i wolontariuszy: będziemy mogli bez przeszkód w ramach szkolenia wprowadzać psy do Centrum i uczyć je poruszania się w sklepach. Mamy również nadzieję, że ta współpraca da początek nowemu spojrzeniu handlowców na niewidomych i dalszym „wejściom” naszych podopiecznych do innych placówek tego typu w Szczecinie.

Ola i Mirek Namiotko ze Szczecina