Gazeta Wyborcza - 5 marca 2003

2003-03-05

Kama ma misję
- Czuje się bardzo dobrze. Trzy razy byliśmy w nocy na spacerze, a teraz śpi - relacjonowała mi wczoraj o godz. 14 Anna Szczyszek z Poznania, która wraz z mężem Michałem zaopiekowała się Karną. Dziesięciotygodniowa suczka należy do fundacji Labrador i w przyszłości przejdzie profesjonalne szkolenie na psa przewodnika niewidomych. Jednak wcześniej - przez półtora roku - zostanie u wolontariuszy, gdzie nauczy się podstawowych zasad posłuszeństwa. Państwo Szczyszkowie zostali wybrani spośród kilkunastu osób. - O fundacji dowiedzieliśmy się z „Gazety Wyborczej”. Kilka godzin dyskutowaliśmy nad tym, czy zaopiekować się szczeniakiem - opowiada pani Anna. W środę wieczorem piesek był już w mieszkaniu wolontariuszy na Górczynie. - Obeszła wszystkie pokoje, obwąchała, nauczyła się już jeździć windą - opowiada pani Anna. Czy za półtora roku nie będzie jej żal oddać psa komuś innemu? - Na pewno będzie mi smutno, ale Kama ma misję do spełnienia. Mam nadzieję, że będzie szczęśliwa, pomagając niewidomemu - mówi wolontariuszka. Kama jest już czwartym psem poznańskiej Fundacji na Rzecz Osób Niewidomych „Labrador - Pies Przewodnik”, która chce przekazywać wyszkolone pieski niewidomym za darmo.

Joanna Bosakowska

Jeśli ktoś chciałby sponsorować utrzymanie i zakup psów dla fundacji, proszony jest o kontakt pod numerem tel. (0-61) 843 54 42.