Gazeta Wyborcza 5 stycznia 2005

2005-01-05

PIES czeka na wolontariuszy Kolej na Irę Poznaniacy już nieraz pomagali fundacji Labrador opiekując się psami, które w przyszłości będą pomagać niewidomym. Teraz na wolontariuszy czeka suczka Ira Ma siedem tygodni, jest żywa, energiczna i bardzo lubi ludzi. Ira to już dwunasty labrador poznańskiej fundacji, która szkoli psy dla ociemniałych. Jest jeszcze mała, zanim trafi do niewidomego minie dwa lata. W tym czasie będzie musiała nauczyć się czystości, poznać miasto, ruch uliczny, a po półtora roku przejść profesjonalne szkolenie na przewodnika. Pierwsze miesiące życia fundacyjne szczeniaki spędzają jednak u wolontariuszy - tacy poszukiwanu są właśnie dla Iry. By zostać opiekunem labradorki trzeba lubić zwierzęta, mieszkać w Poznaniu i mieć sporo czasu. Wolontariusz wychowuje bowiem pieska i uczy go - we współpracy z instruktorem - podstawowych komend. Opiekun nie musi się martwić o karmę dla szczeniaka i opiekę weterynaryjną - to zapewniają sponsorzy. Fundacja Labrador - Pies Przewodnik jest organizacją pożytku publicznego, co oznacza, że możemy na nią przekazać 1 proc. podatku dochodowego. Istnieje od 2003 r. i już za kilka tygodni odda niewidomym za darmo dwa pierwsze psy. Pozostałe są jeszcze u wolontariuszy lub przechodzą szkolenie z instruktorem. bos

Jeśli ktoś chciałby opiekować się przez półtora roku labradorką Irą, proszony jest o kontakt z fundacją: tel. (061) 84 35 442, e-mail: d.grzybkowska@labrador.pl