Gazeta Wyborcza Poznań 22.07.2007

2007-07-29

Małe labradory poszukują opiekunów

Poznańska Fundacja Labrador - Pies Przewodnik zajmująca się szkoleniem psów dla osób niewidomych poszukuje wolontariuszy, którzy przez rok lub półtora będą wychowywać pieski. Pilnie poszukiwana jest osoba, która jeszcze w lipcu zechciałaby przyjąć psa pod swoją opiekę. W połowie sierpnia gotowy do „przekazania” będzie kolejny dwumiesięczny szczeniak Kto może być wolontariuszem? Osoby mieszkające w Poznaniu, które nie pracują w pełnym wymiarze godzin i są w stanie poświęcić dużo czasu wychowaniu psa. - Pieski mogą przebywać same maksymalnie 4-5 godzin dziennie. Osoby, które chcą zaopiekować się psami, powinny same sprawnie poruszać się po mieście, tak by nauczyć tego zwierzaki. Psy nie mogą beztrosko biegać, muszą być tak wychowywane, by w każdej chwili mogły pomóc osobie niewidomej - wyjaśnia Danuta Grzybkowska, prezes Fundacji Labrador.

Ważne, by w rodzinie, która przyjmie psa, nie było małych dzieci. Dlaczego? Labrador, który jest szkolony na psa przewodnika, sam potrzebuje tyle opieki, co małe dziecko. Decydując się na pomoc, trzeba też pamiętać, że pies powinien często wychodzić do miasta. Podczas pobytu u wolontariusza pies musi się nauczyć zachowania w ruchu ulicznym czy poruszania się w pojazdach komunikacji miejskiej (pies musi mieć swój bilet).

Wolontariusze przy wychowaniu psiaka nie są zostawieni sami sobie. Fundacja pokrywa koszty utrzymania psa (wizyty u weterynarza, szczepienia, pokarm). W szkoleniu psów pomagają instruktorzy, którzy podczas częstych spotkań z opiekunami psów i samymi labradorami doradzają, jak je szkolić. Co pół roku psy przechodzą testy, po których można stwierdzić, czy labrador ma predyspozycje, by pomagać osobom niewidomym.

Agnieszka Urbańska, studentka rehabilitacji na poznańskiej AWF, która od roku opiekuje się labradorem Jaifem uważa, że wychowywanie psa, który ma zastąpić wzrok drugiej osobie, to wspaniała sprawa. - Postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym. Piszę teraz pracę magisterską na temat wychowywania psów dla osób niewidomych - mówi Agnieszka. - Z psem jeżdżę wszędzie, również na uczelnię. Jaif ma wykupioną sieciówkę, chodzi ze mną na zakupy. To wspaniałe przeżycie, które polecam każdemu. Już wkrótce będę musiała się z nim rozstać, ale na pewno będę go często odwiedzać u nowego właściciela. Po oddaniu Jaifa chciałabym wychowywać kolejne psy dla Fundacji - dodaje.

Kontakt z Fundacją Labrador- Pies Przewodnik pod numerami tel. 0-61 843 54 42 i 0-502 565 399

Katarzyna Michalak