Głos Wielkopolski - 10 września 2003

2003-09-10

OCZY NA ŚWIAT
Rodziny zastępcze opiekują się już psami przewodnikami. Rodziny zastępcze opiekują się już psami przewodnikami. Dwa małe szczeniaki z Fundacji na Rzecz Osób Niewidomych „Labrador - Pies Przewodnik” trafiły już do rodzin zastępczych. Tam pozostaną do czasu ukończenia półtora roku.

Fundacja chce szkolić zwierzęta, wychowywać je i z damo oddawać osobom niewidomym. O psach przewodnikach mówi się bowiem, że są oczami na świat. Zaprowadzą swojego właściciela do sklepu i bezpiecznie przeprowadzą przez ulicę. W czerwcu na świat przyszły małe labradory, z których dwa zostały wybrane do pomocy osobom niewidomym. W tej chwili trafiły do rodzin zastępczych. Będą u nich do ukończenia półtora roku. Treserzy, którzy po tym okresie zajmą się psami, już we wrześniu wyjeżdżają na szkolenie do Słowacji. W specjalnym ośrodku będą prowadzone zajęcia pokazujące jak postępować z psem, który zostanie przewodnikiem osoby niewidomej. Fundacji na Rzecz Osób Niewidomych „Labrador - Pies Przewodnik” rozpoczyna tymczasem kampanię. Ma ona na celu zdobycie prawa do wchodzenia osób niewidomych z psem przewodnikiem, jak i treserów do poznańskich sklepów i instytucji. Więcej informacji na temat idei realizowanej przez poznańską fundację można uzyskać na stronie www.labrador.pl.