Pomóż wychować psa pomocnika!

2020-01-10

W Fundacji Labrador – Pies Przewodnik od ponad 16 lat zajmujemy się wychowywaniem, szkoleniem oraz nieodpłatnym przekazywaniem osobom niewidomym i słabowidzącym psów przewodników.

Pomagają one takim osobom w bezpiecznym poruszaniu po mieście, zwiększają ich niezależność, a przede wszystkim są na co dzień wspaniałymi towarzyszami. Dzięki nim osoba niewidoma czy słabowidząca przestaje być postrzegana przez pryzmat swojej niepełnosprawności, a staje się opiekunem „tego mądrego psa”!

Obecnie poszukujemy wolontariuszy, którzy mogą pomóc w wychowywaniu przyszłych psów przewodników. Do zadań wolontariusza będzie należało przyjęcie pod swój dach około dwumiesięcznego szczeniaka labradora na okres 12 miesięcy (w uzasadnionych przypadkach pobyt psiaka w domu wolontariusza może wydłużyć się o trzy miesiące). W tym czasie wolontariusz powinien dbać o potrzeby psa oraz pod czujnym okiem instruktorów uczyć go umiejętności przydatnych w późniejszym, specjalistycznym szkoleniu, a także zabierać go ze sobą do różnych miejsc, aby psiak był przygotowany do pracy wszędzie. Wszelkie koszty związane z wychowaniem i utrzymaniem psa ponosi Fundacja.

Jeśli:
- kochasz zwierzęta
- jesteś pełnoletni/a
- jesteś gotów/a do podjęcia się zobowiązania, jakim jest opieka nad szczeniakiem na okres około roku
- znajdziesz czas na regularne spotkania z instruktorami szkolenia psów
- pracujesz zdalnie, w niepełnym wymiarze godzin lub możesz zabrać psa do pracy :) (szczeniak, zwłaszcza na początku nie może zostawać długo sam)
- nie masz w rodzinie małych dzieci (do 5 roku życia)

Nie wahaj się! Skontaktuj się z nami, a z chęcią odpowiemy na wszystkie pytania! Być może już wkrótce otoczysz opieką małego kandydata na psa przewodnika!

Fundacja na rzecz Osób Niewidomych Labrador - Pies Przewodnik

e-mail: biuro@fundacja.labrador.pl