Psy myśliwskie - marzec 2003

2003-03-01

OCZY NIEWIDOMEGO
Labradory w krótkim czasie stały się jedną z najbardziej popularnych ras w Polsce. Myśliwi cenią je za przydatność w polowaniu, ludzie niepolujący za to, że są wspaniałymi psami rodzinnymi, policjanci za przydatność w służbie. Niestety, w kraju labradory prawie zupełnie nie są wykorzystywane jako przewodnicy osób niewidomych. To co na zachodzie Europy jest standardem - w Polsce dopiero zaczyna raczkować. Pierwszy krok zrobili hodowcy z Poznania. Firma STOPA i nasza redakcja będzie patronować tej działalności z trzech względów. Raz: labradory to psy myśliwskie. Dwa: będą pracować wśród ludzi najbardziej ich potrzebujących. Trzy: kochamy ludzi z pasją, tym bardziej gdy celem jest pomoc bliźnim których los okrutnie doświadczył. Mamy nadzieję, że znajdzie się wielu, którzy wesprą tę szlachetną inicjatywę.

Fundacja na rzecz Osób Niewidomych „Labrador - Pies Przewodnik” została wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000153064 w dniu 28-02-2003. jej siedzibą jest miasto Poznań. Celem Fundacji jest rehabilitacja społeczna i zawodowa osób niewidomych i niedowidzących, dzięki wyszkolonym przez fundację i przekazywanym nieodpłatnie tym osobom - psom przewodnikom. Zarząd Fundacji nawiązał kontakt ze szkołami w Słowacji i Holandii. Dzięki władzom szkoły w Słowacji, jesienią na szkolenie 2 tygodniowe mogą pojechać instruktorzy współpracujący z Fundacją. Czynimy również starania, aby przyjechali do nas i podzielili się swoimi doświadczeniami instruktorzy z Holandii (Koninklijk Nederlands, Gleidehonden Fonds-Amstelveen). W dalszych planach mamy zamiar zostać członkiem The International Federation of Dog Schools For The Blind. Fundacja ma zamiar szklić psy rasy Labrador retriever. W tej chwili poszukujemy rodzin, które zajmą się wychowaniem 2 szczeniąt. Szczenięta w wieku 7-8 tygodni mają trafić do rodzin-wolontariuszy, którzy będą je wychowywać przez okres około 14 miesięcy. Pod koniec roku planujemy oddanie na wychowanie kolejnych 2 szczeniąt. Instruktorzy będą je odwiedzać i służyć radą i pomocą. Wszelkie koszty związane z wychowaniem i utrzymaniem szczeniąt ponosi Fundacja. Po tym okresie szczenięta przejdą trwający około 6 miesięcy kurs psów przewodników. Dla realizacji swoich celów Fundacji potrzebne są niezbędne środki finansowe. Na pokrycie pierwszych wydatków przeznaczymy środki uzyskane ze sprzedaży kalendarzy na 2004 rok. Będą to kalendarze dla miłośników rasy labrador retriever. Ponadto Fundacja ma szczerą nadzieję pozyskiwać życzliwych szczodrych sponsorów, którzy zrozumieją potrzeby ludzi niewidomych. Danuta Grzybkowska i Irena Semmler