Wychowaj z nami psa przewodnika!

2023-06-06

Wolontariat inny niż wszystkie! Dołącz do nas i wychowaj przyszłego psa przewodnika!

Od dwudziestu lat szkolimy i bezpłatnie przekazujmy osobom niewidomym i niedowidzącym psy przewodniki. Dzięki tym psom osoby z dysfunkcją wzroku zyskują większą swobodę, niezależność i bezpieczeństwo podczas poruszania się w przestrzeni miejskiej. Rozwój naszej organizacji sprawił, że od 2019 roku możemy również przygotowywać psy asystujące sygnalizujące dla osób cierpiących m.in. na zaburzenia lękowe, w tym zespół stresu pourazowego (PTSD).

Zainteresowała Cię nasza działalność i podoba Ci się to, co robimy? Bardzo się cieszymy i chcemy powitać Cię w naszej Labradorowej Rodzinie. Teraz i Ty możesz mieć realny wpływ na poprawę życia osób z niepełnosprawnością!

Niebawem kolejne szczenięta będą gotowe, by rozpocząć przygotowania do pełnienia roli psów przewodników i psów asystujących. Dlatego szukamy Wolontariuszy z Poznania i Łodzi, którzy na około 12 miesięcy stworzą ciepły, kochający dom dla uroczych młodych labradorów, zajmą się ich socjalizacją, nauką posłuszeństwa i trenowaniem podstawowych umiejętności.

Wolontariusze tworzący dom tymczasowy dla szczeniąt mogą na bieżąco kontaktować się z profesjonalnymi trenerami. Żadnego pytania nie pozostawimy bez odpowiedzi, żadnego problemu nie każemy Ci rozwiązywać samodzielnie. Ponosimy wszelkie koszty związane z wychowaniem i utrzymaniem psiaka.

Jeśli:

• mieszkasz w Poznaniu lub Łodzi,
  • uwielbiasz zwierzęta (ze szczególnym uwzględnieniem psiaków),
  • masz ukończone 18 lat,
  • masz gotowość podjąć się odpowiedzialnego zadania – opieki nad szczenięciem przez około 12 miesięcy,
  • jesteś w stanie znaleźć czas na regularne spotkania z instruktorami profesjonalnie szkolącymi psy,
  • masz zdalną pracę, pracujesz w niepełnym wymiarze godzin lub możesz zabrać psa do miejsca zatrudnienia (malutki szczeniak, zwłaszcza na początku, nie może zostawać długo sam),koniecznie się do nas odezwij, bo to właśnie Ciebie szukamy! Chętnie z Tobą porozmawiamy, opowiemy szczegółowo o całym procesie szkolenia psów.

Planowany termin przekazania Wolontariuszom szczeniąt pod opiekę – koniec sierpnia 2023 roku.

Zachęcamy do zajrzenia na naszą stronę internetową, gdzie w sekcji BLOG znajdują się historie Wolontariuszy, którzy już nam pomogli i wychowali cudowne psy pomagające osobom w potrzebie, oraz Beneficjentów, którym na co dzień towarzyszą przekazane przez nas psy przewodniki.

Fundacja na rzecz Osób Niewidomych Labrador – Pies Przewodnik
Natalia Skowron